Slecht nieuws..

Hoi allemaal,
 
Er is de laatste dagen heel veel gebeurd op Agape, dus hierbij even een update.
Zoals jullie weten is er al langere tijd het een en ander aan het rommelen op Agape. Vanaf maart zouden er geen nieuwe vrijwilligers van Be More naar Agape komen, zoals jullie ook al bekend is. Agape moet eerst zelf duidelijk wat dingen op een rijtje zetten.
 
Vrijdag 7 januari zijn er mensen van Social Wellfare (van de overheid) langs geweest voor een inspectie op Agape, omdat ze hadden vernomen van Keep-a-Child-Alive (de ex-hoofdsponsor van Agape) dat er dingen niet goed geregeld zouden zijn op Agape.
Kinderen zouden verwaarloosd worden, ze zouden niet genoeg te eten krijgen en er zou geen toezicht op de kinderen zijn.
Na deze inspectie zeiden ze dat alles in orde was. Ze hebben met de kinderen gepraat en de kinderen hebben verteld dat ze niet verwaarloosd worden en dat ze gewoon genoeg te eten krijgen.
Wij hebben Loes (onze region-coordinator) gebeld om te vragen of zij hier iets van af wist, maar dit kwam voor haar ook als een verrassing.
Maar omdat alles toch goedgekeurd was, dachten wij dat er verder niks aan de hand was en besloten we dit te laten rusten.
 
Vorige week maandagmiddag, 10 januari, kwam Social Wellfare opnieuw langs bij Agape. Wij vroegen de man van Pamela wat er aan de hand was en hij zei dat ze gewoon nog een keer kwamen kijken en om een gesprek met Pamela te hebben, maar dat er verder geen reden was om ons zorgen te maken.
Wij gingen met de kinderen een potje trefbal spelen en plotseling riep Pamela alle kinderen naar binnen. Toen iedereen zich in de hal verzameld had, begon Pamela ze iets te vertellen in het Zulu, met tranen in haar ogen.
Wij verstonden daar natuurlijk niks van, maar we zagen aan de gezichten van de kinderen dat er iets goed mis was. Pamela kwam na dit gesprek naar ons toe en vertelde dat alle kinderen voor dinsdagochtend 10.00u Agape zouden moeten verlaten, echt halsoverkop dus.
De kinderen waren helemaal overstuur, dit had niemand zien aankomen. Wij zijn bij de kinderen gaan zitten en hebben ze geprobeerd te troosten. Maar wat zeg je tegen een kind dat geen familie meer heft en dat niet weet waar het heen moet?
Agape is thuis voor de kinderen, ze kunnen nergens anders heen. Kan je tegen zo’n kind zeggen dat alles goed komt?
 
Voor maandag- op dinsdagnacht hadden we een sleepover voor de meiden van Agape gepland. De meiden zouden maandagmiddag met ons meek omen naar ons huis en zouden blijven slapen tot dinsdag. Eerst zouden alle kinderen maandagmiddag al moeten vertrekken, dus we dachten dat dit niet meer door ging.
Na een gesprek met Pamela werd besloten dat de kinderen pas dinsdagochtend om 9.00u zouden vertrekken en dat wij de sleepover gewoon konden houden. Ook de jongens mochten we meenemen, dus alle kinderen vanaf ongeveer 8 jaar gingen met ons mee naar huis. Zo konden we de allerlaatste avond met zn allen doorbrengen.
We hadden DVD’s gehuurd en hotdogs voor de kinderen gemaakt.
Alle matrassen hadden we in de woonkamer gelegd en na een lange, gezellige avond vol films kijken en praten zijn we rond 2.30u gaan slapen. We lagen met 15 kinderen op 6 matrassen, dus je kunt je wel voorstellen hoe dat er uit moet hebben gezien.
Geslapen hebben we dus niet, maar we hebben genoten van de laatste avond samen.
 
Dinsdagochtend hebben we ontbijt voor de kinderen klaargemaakt.
Het was eigenlijk de bedoeling dat de kinderen de hele dag bij ons thuis zouden blijven, omdat de inspectie rond 10.00u zou komen controleren of alle kinderen weg waren. Dan zouden er dus geen kinderen meer zijn omdat ze bij ons thuis waren, en zouden ze denken dat alle kinderen weg waren, en dan zou Pamela dinsdagmiddag gaan kijken waar ze alle kinderen heen kon brengen.
Maar omdat het vrijwilligershuis op de naam van Agape geregistreerd staat, zou dat kunnen betekenen dat de inspectie ook ons huis zou komen controleren, en als z eons daar aantreffen met de kinderen, zou dit ontvoering zijn en dan zouden we een gevangenisstraf riskeren. Loes wilde dit risico niet nemen en daarom hebben we toch besloten om alle kinderen dinsdagochtend om 9.00u terug te brengen naar Agape, zodat ze hun spullen konden pakken en konden vertrekken voordat de inspectie weer langskwam.
Het afscheid van de kinderen was heel erg zwaar. We hebben heel veel knuffels uitgedeeld en veel gehuild met elkaar. De kinderen hadden het er ook heel erg moeilijk mee. Op dat moment wist ook nog niemand waar alle kinderen heen zouden gaan. Er werd geprobeerd om alle kinderen onder te brengen bij verre familie, vrienden, of vriendjes van school. Voor veel kinderen is het eigenlijk onmogelijk om terug te gaan naar verre familie, omdat ze weten dat ze daar mishandeld of misbruikt worden.
De kinderen wisten totaal niet wat ze te wachten stond en het was hartverscheurend om te zien dat broertjes/zusjes en nichtjes/neefjes uit elkaar werden gehaald en beiden ergens anders ondergebracht werden.
Sommige broertjes/zusjes zitten al 10 jaar samen op Agape en zijn altijd samen geweest en nu werden ze uit elkaar gehaald. Echt vreselijk om te zien. Agape voelt voor de kinderen als een grote familie, en dat stopt van de een op de andere dag.
Ondanks dit alles waren wij wel heel blij dat wij er deze dag waren voor de kinderen. Hoe moeilijk het afscheid ook was, we zagen wel dat de kinderen heel blij waren dat wij vrijwilligers er nog voor ze waren om ze te steunen bij het afscheid.
Wat er nu verder met de kinderen gaat gebeuren, weten wij ook niet. We hopen dat Agape snel alles kan regelen en zodra alles geregeld is, kunnen de kinderen weer terug worden geplaatst.
 
Robbin en Joriene hebben ervoor gekozen om naar een ander project van Be More te gaan, dit wordt Mother of Peace.
Laura en Corline blijven de laatste 2 weken wel op Agape, omdat het voor hun geen zin heft om voor 2 weken naar een ander project te gaan. De crèche van Agape blijft wel gewoon bestaan, omdat deze weer een aparte vergunning heeft. Dit betekent dat zij in de ochtenden gewoon bij de crèche kunnen helpen.
 
Hopelijk begrijpen jullie nu een beetje wat er allemaal speelt op Agape. Wij gaan met goede moed verder en kunnen weinig meer doen dan hopen dat alles zo snel mogelijk geregeld wordt.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Cissy

Lieve lieve schat,

ik wist van het bovenstaand al het één en ander... maar het blijft moeilijk om het zo te lezen. Ik heb er echt tranen van in mijn ogen, omdat ik mij goed kan voorstellen hoe pijnlijk dit afscheid geweest is!! Ik mis de kinderen (en jou & Corline) nog iedere dag en ik hoop dat de kinderen echt een goed en fijn plekje krijgen! Ze hebben al zoveel meegemaakt, dat deze ellende hun allemaal niet gegund is!

Liefs Cissy

conny

Hey Laura, ik had natuurlijk al het een en ander van je gehoord, maar als je dit zo leest springen de tranen in je ogen echt verschrikkelijk,die kinderen hebben al zo veel meegemaakt en nu op zo'n manier uit de vertrouwde omgeving gerukt te worden bij je broertje of zusje vandaan gehaald te worden is echt verschrikkelijk, echt onbegrijpelijk, zijn gewoon geen woorden voor. Ik hoop voor je dat je toch nog kan genieten van de laatste paar weken en dat je het toch nog op een fijne manier kan afsluiten. Heel veel sterkte , en probeer er nog wel van te genieten. Groetjesxx

bernard

Hey Laura,ik vind het fijn om weer wat te lezen over de toestanden bij agape en wat er zou gaan gebeuren.wat ik echt niet begrijp is dat broerjes en zusjes gescheiden worden,onmenselijk!
Maar als ik het goed lees is er de kans dat de kinderen weer terug kunnen naar agape als alles geregeld is,dus laten we daar maar op hopen.
Veel sterkte voor jouw,Corline en iedereen op agape.
Groetjes papa

Nel van Rooijen

Hallo meisje,
Wat een ellendige toestand zo bijna aan het eind van je tijd daar zeg!
Heel veel sterkte gewenst deze laatste weken en hou je taai!
hartelijke groeten van Nel van Rooijen.

Marion

Hoi Laura,

Wat jammer dat dit allemaal zo onverwachts en hals over kop moet gebeuren!!
Ik hoop voor jullie dat het allemaal snel geregeld is en dat jullie met een gerust hart weer naar Nederland kunnen ,dat jullie weten dat ze weer een goed plekje hebben.
Ik hoop dat je de laatste weekjes toch nog een beetje kunt genieten.
Lieve groetjes Marion, Melle en Maayke

rita lepelaars

ha die laura hoe gaat het met jou alles weer een beetje op de rit
en is er nog wat te doen voor jou
nu de kinderen weg zijn
groetjes rita eric evie

Nicole Lepelaars

hoi laura. wat een ellende allemaal. Ik krijg er tranen van in mijn ogen als het leest dat zelfs broertjes en zusjes uit elkaar gehaald worden en eigenlijk niet terug kunnen waar ze vandaan komen.Het is maar gauw te hopen dat agape alles weer op orde krijgt en de kinderen terug kunnen komen. hopelijk kun je je je tijd daar toch nog op een fijne manier afsluiten. veel sterkte de laatste dagen. groetjes Jack Nicole Inge en Koen

Rian

ja ik heb het goeendvn! ik fiets daar elke week langs, dus het moet indruk gemaakt hebben op mijn onderbewustehoe vind je nou weer zo'n foto??

Shvan

nr. 14: het ene rcretvaahdigt het ander inderdaad niet. Dat beweer ik dan ook niet, beter lezen. Wat mij irriteert is de selectieve verontwaardiging. Waar zijn de boze columns over de Arabische dictators die er nu nog zijn?

Laura Lepelaars

Name: Laura Lepelaars
Leeftijd: 27

Was vrijwilliger bij Little Lambs Centre van 24 feb 2014 tot 16 mei 2014

Was vrijwilliger bij Agape van 08 nov 2010 tot 28 jan 2011